Akcesoria do wina
Akcesoria do wina
Wino, będące szlachetnym trunkiem zamkniętym w butelce, by zapełnić czarę kielicha musi wydobyć się na zewnątrz. Obecnie świat winnych rozkoszy pełen jest różnego rodzaju przydatnych gadżetów, ale pewne elementy stanowią podstawę funkcjonowania i poprawnego rytuału związanego z obsługą podawania i konsumowania wina. Zdecydowana większość win jest zamykana korkiem, zatem potrzebne są przede wszystkim specjalne przyrządy do wydostania wina ze szklanego zamknięcia.
Korkociągi
Podstawowym instrumentem służącym do wyciągnięcia korka z butelki jest korkociąg. Dużo rzadziej używa się innego określenia na ten przedmiot, a mianowicie trybuszon. Ta mało popularna nazwa pochodzi od francuskiej nazwy tire-bouchon. Smakosze wina często oburzają się, gdy mówi się o powyższych instrumentach, jako o otwieraczu. Nazewnictwo to powinno dotyczyć raczej narzędzia do otwierania butelki z piwem.
Wśród trybuszonów rozróżnia się parę rodzajów tych instrumentów, które są mniej lub bardziej lubiane przez użytkowników. Najbardziej profesjonalnym, lubianym i powszechnie używanym jest tzw. Przyjaciel kelnera. Nazwa dość nietypowa, ale odzwierciedla przydatność i wartość, jaką zawiera w sobie ten korkociąg. Jest on prosty w budowie, a charakteryzuje go przede wszystkim wysokiej jakości śruba.
Sposób jej wykonania decyduje o skutecznym wbiciu się w korek. Użyta w tym typie korkociągu śruba jest zawsze solidnie i mocno skręconym prętem, a nie odlanym kawałkiem metalu. Przyjaciel kelnera wyposażony jest w ostry mały nożyk, który służy do obcinania folii na szyjce butelki. Dodatkowym atutem jest ergonomiczny kształt rączki i dwustopniowa dźwignia, która zapewnia harmonijne i łagodne wydobycie korka z butelki. Najbardziej znane i trwałe trybuszony tego typu robi się ręcznie we Francji.
Najczęściej spotykanym korkociągiem w domach jest trybuszon zwykły. Ma on kształt litery T, a rączka wykonana jest najczęściej z drewna. Nie ma on żadnego dodatkowego wyposażenia w postaci nożyka do obcinania folii czy dźwigni, przez co dość trudno otwiera się butelkę, zwłaszcza stojącą na stole. Otwarcie jej wymaga użycia sporego nakładu sił i przeważnie przebiega w mało kontrolowany sposób.
Korkociąg motylkowy jest zdecydowanie bardziej lubiany, poręczniejszy i łatwiejszy w obsłudze. Posiada on dwie dźwignie, które sprzyjają wydobyciu korka z butelki. Niestety tego typu korkociągi wyposażone są z reguły w złej jakości śrubę, co może powodować dziurawienie korka.
Bardzo użytecznym i prostym w obsłudze jest korkociąg dwufazowy. Ceniony jest on przede wszystkim w użytkowaniu domowym. Ma on dość spore rozmiary i jest masywny. Śruba wchodzi gładko w korek, co nieraz może stanowić zagrożenie skutkujące przebiciem go na wylot.
Jeszcze lepszym instrumentem do otwierania butelek, zwłaszcza dla amatorów w tym temacie jest screwpull. Cały mechanizm jest tak skonstruowany, że jego użycie pozwala na bardzo łatwe wyciągnięcie nawet najbardziej opornego korka. W screwpullu śruba jest przeważnie bardzo dobrej jakości.
Bardziej już profesjonalnym i przeznaczonym raczej do barów i restauracji winiarskich jest korkociąg stacjonarny. Pozwala on szybko i łatwo otworzyć większą liczbę butelek. Jest on montowany na stałe, najczęściej na blacie. Jeden ruch dźwignią wystarcza by wyciągnąć korek.
Warto jeszcze wspomnieć o korkociągach specjalnych, które przeznaczone są do wyciągania starych lub uszkodzonych korków. Zamiast śruby mają one druty bądź tzw. metalowe wąsy. Wsuwa się je między korek, a wewnętrzną stronę szyjki butelki.
Inne przydatne narzędzia
Obcinarki do folii są bardzo przydatne zwłaszcza w domowych warunkach. Obcinarka jest instrumentem dość efektywnym. Usuwa folię powyżej zgrubienia na szyjce butelki, co na domowe standardy jest jak najbardziej dopuszczalne. Sommelier zgodnie z obowiązującymi regułami powinien obciąć folię poniżej zgrubienia. Na rynku dostępne są korkociągi wyposażone w obcinarki zamiast nożyka, co jest pewnym ułatwieniem, zwłaszcza dla amatorów.
Okapniki są rodzajem akcesoriów wina, które bardzo chętnie są stosowane przez smakoszy. Jest to niemal niezawodny sprzęt eliminujący problem związany z kroplami cieknącymi po butelce. Aby zapobiec tego typu sytuacjom stosuje się tzw. drop-stop, czyli okapnik lub niekapkę.
Ten kawałek cienkiej, elastycznej i metalizowanej folii w kształcie koła wsuwa się na szyjkę butelki. Łatwo jest go zachować w czystości. Bardzo często stosuje się inny rodzaj okapników, wykładanych od wewnątrz filcem metalowych obręczy nakładanych na szyjkę butelki. Przy częstym ich stosowaniu filc, który wchłania krople wina twardnieje i przestaje spełniać swoją rolę.
Podstawki pod butelkę są na pierwszy rzut oka dość błahym przykładem akcesoriów, ale w praktyce są one bardzo potrzebne i często zapomina się w domu o tego typu potrzebie, a konsekwencją tego są zazwyczaj trudne do usunięcia plamy po winie, zwłaszcza czerwonym. Podkładki pod butelkę z winem lub karafkę powinny być wykonane z metalu lub z drewna połączonego z metalem.
Próżniowe pompki są bardzo efektywnymi urządzeniami, które pozwalają utrzymać w dobrej kondycji wino w otwartej już butelce. Zdarza się przecież, że po udanym wieczorze nie zawsze wino zostaje wypite do końca, a szkoda resztę trunku wylać do zlewu. Dzięki zastosowaniu pompki próżniowej przedłuża się termin zdatności otwartego wina do spożycia. Zestaw pompki próżniowej zawiera gumowy, szczelny korek zwieńczony wentylem oraz urządzenie, które odsysa powietrze z zamkniętej tymże korkiem butelki.
Lejki do dekantacji wykonane są ze srebra, miedzi lub nierdzewnej stali. Mają one lekko zgięty odpływ, ponieważ wino przelane przez nie, nie ścieka bezpośrednio do karafki, lecz trafia na jej ściankę. Poprzez ten zabieg proces napowietrzania wina jest bardziej wydajny i efektywny. Lejki do dekantacji wyposażone są zazwyczaj w sitko, które ma za zadanie zatrzymać ewentualny osad.
Ważnym instrumentem, jeśli chodzi o obsługę w zakresie wina są coolery. Są to urządzenia chłodzące wina lub utrzymujące jego niską temperaturę. Istnieją dwa rodzaje coolerów: suche i mokre. Mokre wykonane są z nierdzewnego metalu i mają kształt wiaderka. Wypełnia się je mieszaniną lodu oraz zimnej wody w stosunku 1:1. Natomiast coolery suche wykonane są z metalu, tworzywa sztucznego lub terakoty. Aby spełniały swoją rolę, to przed użyciem trzyma się je w zamrażarce.
Na rynku dostępne są obecnie zestawy odpowiednio już skompletowanych akcesoriów. Na pewno każdy zdoła wybrać najlepszy zestaw dobrany do swoich potrzeb i oczekiwań. Akcesoria te są często bardzo dobrym pomysłem na prezent. Elegancko opakowane sprawiają wrażenie luksusowych dodatków zarówno dla amatorów, jak i koneserów wina.
Oferujemy akcesoria do wina
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje